Uitkomst rapport HyWay27 – Kabinet komt met plan waterstofnet

01.07.21

Het eindrapport van het project HyWay27 is klaar. Op basis van dit rapport komt het kabinet met een plan om bestaande gasleidingen aan te passen voor het transport van waterstof. Dat kondigde Staatssecretaris Yeşilgöz-Zegerius van Economische Zaken en Klimaat aan in reactie op het rapport HyWay27. Dit rapport concludeert dat het haalbaar, veilig en kostenefficiënt is om bestaande gasleidingen te hergebruiken voor waterstof.

Het kabinet wil Gasunie vragen om de ontwikkeling van het transportnet voor waterstof op zich te nemen. Het landelijke aardgasnetwerk moet daarbij deels vrij worden gemaakt voor hergebruik voor het transport van waterstof. HyTransPort wordt een nieuwe loot aan dit waterstofnetwerk. In de Rotterdamse haven is extra capaciteit nodig voor de verwachte vraag naar waterstof.

Staatssecretaris Yeşilgöz-Zegerius: “Waterstof is nodig om onze industrie te verduurzamen en banen hier in Nederland te houden. Als we het goed aanpakken, kan ons land er bovendien ook nog een goede boterham mee verdienen. De overheid moet wat mij betreft de juiste randvoorwaarden bieden, zoals infrastructuur, zodat bedrijven de noodzakelijke verduurzamingsslag hier in Nederland kunnen maken.”

Kabinetsplan voor uitrol waterstofnet

Het kabinet ziet een belangrijke rol weggelegd voor CO2-vrije waterstof bij de transitie naar een duurzaam energiesysteem. Waterstof kan niet alleen bijdragen aan het halen van de klimaatdoelstellingen, het biedt ook kansen voor economische groei. Nederland kan dankzij haar gunstige ligging, de internationale havens en de aanwezige gasnetten en opslagcapaciteit in de toekomst een spil zijn in de internationale waterstofmarkt. Om die kans te grijpen, zet het kabinet nu een belangrijke concrete vervolgstap: het ontwikkelen van een uitrolplan voor een transportnet voor waterstof.

Ook komt het kabinet met een plan, waarbij gebruik wordt gemaakt van de Cluster Energiestrategieën (CES), dat inzicht geeft in waar en wanneer behoefte aan transportcapaciteit ontstaat. Samen met een tijdslijn voor het beschikbaar komen van leidingen, moet dit leiden tot een plan voor het landelijk waterstofnet. Een besluit over hoe de leidingen moeten komen te liggen en worden gefinancierd is aan het nieuwe kabinet.

Terug naar nieuwsoverzicht