Mis de toekomst niet

Bubbels

Realiseer de klimaatdoelen van Parijs


Wie draagt bij aan een schoner klimaat? HyNetwork Services en Havenbedrijf Rotterdam leveren met de waterstofleiding HyTransPort een belangrijke voorwaarde om over te schakelen naar schone productie en energie. Zonder samenwerking halen we de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs niet in Rotterdam. De waterstofleiding is daarmee ook een uitnodiging aan bedrijven om met ons vaart te maken naar een schone toekomst. Onze planning op dit moment is dat de waterstofleiding eind 2024, begin 2025 in gebruik wordt genomen.

Wat brengt HyTransPort voor ondernemingen?


CO2-vrije waterstof is een schone brandstof en grondstof voor de zware industrie, petrochemie en zwaar transport. Havenbedrijf en HyNetwork Services investeren in de noodzakelijke infrastructuur voor waterstof om de energietransitie een stevige impuls te geven in Nederland. In Rotterdam bevindt zich een van de grootste chemische industriecluster van Europa en de haven is het belangrijkste logistieke knooppunt van Europa. Om onze klanten in de haven, en op termijn het achterland in Nederland en Noordwest-Europa, van schone waterstof te kunnen voorzien, ontwikkelen beide partijen deze waterstofleiding. Dat draagt bij aan drie doelen.

Een schoon klimaat

HyTransPort maakt met waterstof eenvoudig een schone energiedrager beschikbaar in het gehele Rotterdamse havengebied, ook via importterminals.
De omschakeling naar waterstof is een strategische stap in de decarbonisatie van de haven. Jaarlijks komt vanuit de Rotterdamse haven met al haar bedrijvigheid nog circa 14% van de landelijke CO2-uitstoot. In 2030 moet dat al met de helft zijn teruggebracht. Met CO2-neutrale waterstof kan de (zware) industrie, chemische industrie en zwaar transport overschakelen naar brandstoffen zonder impact op het klimaat.

De groene energiehaven van Europa

HyTransPort is de verbindende schakel om Rotterdam de positie als de belangrijkste energiehaven van Europa te laten behouden. De buisleiding verbindt straks de Rotterdamse haven met Noordwest-Europa. De eerste fase eindigt in Pernis. Daarna komt er een vervolg voor de aansluiting op de nationale waterstofbackbone van HyNetwork Services, de Delta Corridor en het waterstofnetwerk van Noordwest-Eu- ropa.

Nu al komt 13% van de Europese energie binnen via Rotterdam. De ambitie van Havenbedrijf Rotterdam is om voor 2024 500 Megawatt aan capaciteit aan electrolysers te hebben in de haven. In 2030 wil Havenbedrijf Rotterdam minimaal 2 Gigawatt aan capaciteit hebben. De groene waterstof die in het conversiepark wordt geproduceerd vindt via HyTransPort zijn weg naar afnemers.
De eerste memorandi of understanding met o.a. Portugal, Oman, Chili, Canada, Australië en Brazilië voor de levering van groene waterstof zijn al gesloten. Rotterdam bezit een strategische positie om waterstof te importeren voor de vraag uit Nederland en Noordwest-Europa, zoals voor de zware industrie in Noordrijn-Westfalen. De aanleg van HyTransPort betekent dat die positie wordt versterkt als het gaat om groene energie.

Toekomstbestendige werkgelegenheid

Naast het bereiken van klimaatdoelen wordt ook de werkgelegenheid in de haven en omliggende regio geholpen. CE Delft berekende dat investeren in de waterstofeconomie Nederland voor 2030 tussen de 6.000 en 17.300 banen op kan leveren en in 2050 zelfs tussen de 16.400 en 92.400 banen.
De Rotterdamse haven is al een banenmotor voor Nederland en wil die positie graag behouden of te versterken. De import, productie en het transport van waterstof zorgen voor een duurzame en toekomstbe- stendige werkgelegenheid in Rotterdam.

Specificaties


De leiding voor waterstof is berekend op transport op grote schaal van hoge kwaliteit waterstof door de Rotterdamse haven. De capaciteit is voldoende voor een ruime opstart van de watersto- feconomie in de Regio Rijnmond.

  • De 1e fase van de buisleiding loopt over 32 kilometer
  • De buisleiding is onderdeel van het nationale waterstofnetwerk, waarmee het HIC in 2027 wordt verbonden met opslag en andere Nederlandse en Duitse clusters.
  • De buisleiding kent een diameter van 24” inch
  • De druk in de buisleiding ligt tussen de 30 en 50 bar
Bekijk hier meer informatie over het project

Ons commerciële proces


Wil je aansluiten op de open access-leiding van HyTransPort, dan doorlopen we samen de volgende stappen.

1 – We sluiten een NDA af
Zodra je je hebt aangemeld, sluiten we een Non-Disclosure Agreement (NDA) af. Daarmee spreken we af dat vertrouwelijke informatie over en weer vertrouwelijk wordt behandeld.

2 – Expression of Interest
Wanneer jullie plannen voor de levering of afname van waterstof ver genoeg zijn gevorderd om de aansluiting op HyTransPort en het gebruik van het transportnetwerk uit te werken, leggen we onze voornemens graag vast in een Expression of Interest. In de Expression of Interest wordt jullie interesse in onze dienstverlening geformaliseerd zodat we hier in de verdere ontwikkeling van de dienstverlening en het netwerk rekening mee kunnen houden.

3 – Conditionele Transport- & Aansluitovereenkomsten
Als beide partijen er behoefte aan hebben, sluiten we voorafgaand aan de finale transport- & aansluitovereenkomsten, een voorwaardelijke set contracten af. Hierin staan onze gezamenlijke afspraken voor jullie afname of levering van waterstof via de waterstofleiding van HyTransPort.

4 – Transport- & Aansluitovereenkomsten
Met de transportovereenkomst leggen we juridisch vast dat jullie bedrijf kan aansluiten op het netwerk en/of waterstof door de leiding van HyTransPort kan transporteren.

De documenten worden afgesloten met Hynetwork Services, 100% dochteronderneming van Gasunie en beoogde operator van het nationale waterstof netwerk.

Bubbels

Interesse? Neem contact met ons op

Wil je aansluiten op HyTransPort? Neem contact op met onze commerciële experts.

Anouk van den Berg, A.N.van.den.Berg@gasunie.nl, +31 (0)6 31037649
Mark Stoelinga, ma.stoelinga@portofrotterdam.com, +31 (0)6 52845294

Klant woden?

Is jouw bedrijf op zoek naar aan- of afvoer van waterstof in grote hoeveelheden?

Meld je aan en we bespreken graag hoe jullie plannen kunnen worden geholpen met HyTransPort.

Je ontvangt regelmatig updates over de voortgang van ons project en achtergrondinformatie over de nieuwe waterstofeconomie in Rotterdam.

Houd mij op de hoogte van HyTransPort

Meerdere keuzes mogelijk(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.